Tommy Wieringa

Tommy Wieringa is in Nederland bekend geworden door zijn succesvolle roman Joe Speedboot dat in 2005 verscheen. Maar Tommy Wieringa heeft nog meer op zijn kerfstok staan. Maar wat dan allemaal precies? In dit artikel zal een bondig overzicht gegeven worden van het carrièrepad van Tommy Wieringa.

Studie en studententijd van Tommy Wieringa

Tommy WieringaNadat Tommy Wieringa de zonnige Nederlandse Antillen, waar hij een groot gedeelte van zijn jeugd doorbracht, verruilde voor het koude Nederland besloot hij Geschiedenis te gaan studeren aan de Rijksuniversiteits Groningen. Geschiedenis bleek voor Wieninga echter niet genoeg. Daarom besloot hij ook een studie te doen die, wat bleek, beter bij zijn uiteindelijke beroep zou passen. Namelijk, Journalistiek aan de School voor de Journalistiek in Utrecht. Tijdens zijn studie zat Wieringa echter niet stil. Hij werkte destijds onder andere als aanstekerverkoper op de markt en hij werkte tevens als lokettist bij de Nederlandse Spoorwegen. Twee baantjes die beiden duidelijk niets te maken hadden met Tommy Wieringa’s uiteindelijke beroep: schrijver.

Romans: Van Joe Speedboot tot Dit zijn de namen

Na zijn studie besloot Tommy Wieringa zich helemaal op het schrijven te richten. Dit deed hij met succes. In 1995 verscheen immers Wieringa’s eerste roman: Dormantique’s manco. Met dit boek brak Wieringa echter niet door. Dit gebeurde pas later met Joe Speedboot, in 2005. Tussen Dormantique’s manco en Joe Speedboot verschenen echter nog twee romans: Amok (1997) en Alles over Tristan (2002). Wieringa kreeg echter al erkenning voor zijn boek Alles over Tristan. Voor dit boek kreeg Wieringa immers de Halewijnprijs in 2002. Maar dit was niet genoeg om Wieringa op de kaart te zetten; Joe Speedboot deed dit wel.

Na Joe Speedboot verschenen er nog een aantal boeken van Tommy Wieringa. Zo verschenen er verschillende reis gerelateerde boeken, namelijk: Pleidooi voor de potscherf (2005), Ik was nooit in Isfahaan (2006) en De familie onderweg (2006). Hiernaast schreef Wieringa een “30-minuten boekje” voor Hertog Jan. Dit boekje, Mister genaamd, verscheen in 2008 en kon verkregen worden bij de aankoop van een sixpack Hertog Jan. Ook verschenen er nog een aantal andere romans, zoals De dynamica van begeerte (2007), Caesarion (2009), Ga niet naar zee (2010) en uiteindelijk Dit zijn de namen in 2012. Met name Dit zijn de namen ontving veel lovende kritieken.

Scenario’s, journalistiek en ander werk

Naast boeken heeft Tommy Wieringa zich de afgelopen jaren ook bezig gehouden met andere zaken. Zo heeft Wieringa voor de VPRO het scenario geschreven voor de korte film Laatste wolf. Laatste wolf behoort tot de serie Goede daden bij daglicht. Dit is niet het enige wat Wieringa voor de VPRO heeft gedaan. Zo presenteerde hij ook de televisieserie “De Grens” door dezelfde omroep. Tevens schreef Wieringa voor de KRO verschillende hoorspelen. Hiernaast verscheen verschillend journalistiek werk van Wieringa in de Volkskrant, Propria Cures, De Pers, Vrij Nederland en Rails.

Prijzen

Tommy Wieringa is door zijn succes als schrijver meerdere malen in de prijzen gevallen. Zo ontving hij voor Joe Speedboot de Ferdinand Bordewijk Prijs voor verhalend proza, de Magazijn La Vie en Rose Prijs en de Tzumprijs. Hiernaast kreeg Wieringa de AKO literatuurprijs voor Caesarion. Voor Dit zijn de namen ontving Wieringa de Gouden Uilen en de Inktaap.

Het is dus wel duidelijk dat Tommy Wieringa al veel succes heeft gekend als schrijven, en we zullen waarschijnlijk nog lang veel van hem blijven horen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *