Sylvia Witteman

Sylvia Witteman, geboren in 1965 te Overveen, is met name bekend geworden door haar columns in de receptenrubriek “de Volkskeuken” van de Volkskrant. Witteman is dus een culinair journaliste en columniste voor de Volkskrant. Maar wat heeft Witteman nog meer in haar carrière gedaan? In dit artikel zal een bondig overzicht gegeven worden van het carrièrepad van Sylvia Witteman.

Opleidingen

Na haar VWO opleiding besloot Sylvia Witteman Nederlands te gaan studeren. Haar studie Nederlands heeft Witteman echter nooit afgerond. Toen haar echtgenoot, de journalist Philippe Remarque, correspondent werd stopte Witteman namelijk met haar studie om met hem mee te reizen.

Culinair schrijfwerk

Sylvia WittemanSamen met Remarque woonde Sylvia Witteman in Moskou, Berlijn en Washington. In al deze locaties was Remarque werkzaam als correspondent en hield Sylvia Witteman zich bezig met haar schrijfwerk. Sylvia Witteman schreef namelijk een wekelijkse culinaire column voor de Volkskrant. Dit deed ze tot 2011. Naar aanleiding van deze columns publiceerde Witteman tevens enkele kookboeken zoals Het bearnaise syndroom, dat verscheen in 2004, en De maillardreactie, dat verscheen in 2005. Ook verschenen Het lekkerste dier. Bekering van een vegetariër (2009), Koken met Sylvia Witteman: De beste recepten en een beginselverklaring (2010) en Minestrone (2010).

Overig schrijfwerk – columns

Sylvia Witteman hielt zich qua schrijven niet alleen bezig met het culinaire vlak. Zo schreef ze samen met auteur Thomas van der Berg Simon Carmiggelt: een levensverhaal, in 1998. Hiernaast schrijft Witteman sinds 2005 niet-culinaire columns voor de Volkskrant. Zo was ze o.a. te lezen in het Volkskrant Magazine en in het tussenkatern van de Volkskrant. Hiernaast schreef Witteman, en schrijft nog steeds, columns voor de LINDA waarin ze elke column vanuit een ander type vrouw schrijft.

De in 2013 verschenen Nederlandse film Soof is losjes gebaseerd op de columns van Sylvia Witteman. Soof is een film over een vrouw met de zelfde karakteristieken als Witteman, drie kinderen, kok en een lieve man, maar die zich op een dag afvraagt “Is this all there is?”, met alle gevolgen van dien.

Publicaties

Sylvia Witteman’s columns zijn gebundeld in meerdere boeken. Het eerste boek is Pekingeend bij nacht, dat verscheen in 2007. Hierna verscheen Ik verzin dit niet, een boek waarin al Witteman’s columns over haar tijd in Washington D.C. gebundeld zijn, in 2009. Hierna verschenen nog Veel gezelliger dan bij u thuis (2011), Inflatiekroketten: over geld en werk (2012), Tot dusver niets aan de hand (2012), Staatsieportret van een stofzuiger (2012) en De troost van een warm visje (2013).

Sylvia Witteman Twitter

Sylvia Witteman staat ook bekend als een frequent twitteraar. Ze heeft zo’n 80.000 volgers en ze tweet meerdere malen per dag.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *