Frans Timmermans

Franciscus Cornelis Gerardus Maria, beter bekend als Frans Timmermans, is een politicus die sinds 5 november minister van Buitenlandse Zaken in het kabinet-Rutte II is. Op 21 juli 2012 heeft hij een  indrukwekkende toespraak gehouden aan de ronde tafel van de Veiligheidsraad, over de op 17 juli 2014 ramp van vlucht MH17. Frans Timmermans heeft echter meer gedaan in zijn carrière dan alleen maar het ministerschap van Buitenlandse Zaken. Hier vindt u een overzicht van de loopbaan van Frans Timmermans.

Biografie en opleiding

Frans Timmermans

Frans Timmermans is geboren op 6 mei 1961 in Maastricht. Zijn basisschool periode bracht hij door op de Sint Stevens-Woluwe in België. Vervolgens ging hij in 1972 naar het lyceum ‘Saint George’s English School’ te Rome, gevolgd door 5 jaar atheneum op het R.K. Bernardinus College te Heerlen. Van 1980 tot 1985 studeerde Frans Timmermans Franse letterkunde aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. In het laatste jaar van zijn studie ging hij naar Frankrijk om daar Franse letterkunde en Europees recht te studeren. Verder spreekt hij zeven talen, waaronder Russisch. Voor al zijn bewezen diensten kreeg hij op 17 maart 2010 de ridderorde. Frans Timmermans is getrouwd en heeft vier kinderen, waarvan twee zonen en twee dochters.

Tweede kamer

In 1998 tot en met 2007 was Frans Timmermans Tweede Kamerlid voor de PvdA. Hij werd herkozen voor de periode van 17 juni 2010  tot 5 november 2012. Timmermans hield zich vooral bezig met defensie en Europese zaken. Ook was hij ondervoorzitter van de commissie voor Buitenlandse Zaken. In de periode van maart 2002 tot juli 2003 vertegenwoordigde Timmermans de Tweede Kamer in de Conventie over de Toekomst van Europa bij het opstellen van de Europese Grondwet. Hij was groot voorstander van de Grondwet en hij promootte die Grondwet goed alvorens het referendum in Nederland. In 2010 stond Timmermans als nummer 9 op de kieslijst.

Staatssecretaris van Buitenlandse Zaken

Frans Timmermans werd op 22 februari 2007 benoemd tot staatssecretaris van Buitenlandse Zaken. Hij voerde in het buitenland de titel minister voor Europese Zaken. Een belangrijk onderwerp waar hij veel aandacht aan heeft besteed is het Verdrag van Lissabon. Het Verdrag van Lissabon is een verdrag van de Europese Unie. Het verdrag vormt de wettelijke basis voor de Europese Unie.

Minister van Buitenlandse Zaken

Frans Timmermans werd op 5 november 2012 minister van Buitenlandse Zaken in het kabinet-Rutte II. Timmermans staat ook bekend als een bekwaamd spreker. Dit is ook gebleken tijdens zijn integere en emotionele toespraak tijdens een spoeddebat van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties over de uit de lucht geschoten vliegtuig in het Oosten van Oekraïne, vlucht MH17.

Nevenactiviteiten van Timmermans

Naast zijn functie als minister van Buitenlandse zaken en zijn bijdrage aan de Tweede Kamer heeft Frans Timmermans nog veel nevenactiviteiten gedaan. Zo zat hij onder andere in het bestuur van Stichting Theatergroep ‘De Federatie’. Tevens was hij (gast)docent Nederlands op het Instituut voor Internationale Betrekkingen. Verder was hij lid van de Raad van Toezicht voor Stichting Zwerfjongeren in Limburg. Ook was hij in 2012 voorzitter van de Piketstichting.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *