Marleen Barth

Marleen Barth, of voluit: Magdalena Antoinette Maria Barth, is in Nederland bekend geworden als de fractievoorzitter van de Partij van de Arbeid in de Eerste Kamer. Haar carrièrepad bestaat echter uit meer dan enkel haar lidmaatschap van de tweede kamer; Barth is namelijk ook journaliste geweest. Maar hoe zag haar carrière er voor de Eerste Kamer uit? In dit artikel zal een kort overzicht gegeven worden van Marleen Barth’s carrièrepad.

Studie

Marleen BarthTijdens haar lagereschooltijd is Marleen Barth naar twee verschillende scholen geweest. Barth begon bij een protestants-christelijke basisschool en verliet deze later voor een rooms-katholieke basisschool. Beide scholen waren gevestigd in Den Helder. Na de basisschool besloot Barth naar het vwo te gaan. Haar vwo diploma behaalde ze aan het tevens rooms-katholieke Han Fortmann College in Heerhugowaard. Vanuit Heerhugowaard vertrok Barth in 1983 naar Amsterdam, om daar politicologie te studeren aan de Universiteit van Amsterdam. Haar diploma in de politicologie behaalde Barth cum laude in 1989. Tijdens haar studie was Barth korte tijd lid van de Partij van de Arbeid.

Begin van Barth’s carrière: Trouw & de Tweede Kamer

Direct naar haar studie begon Marleen Barth te werken bij de krant Trouw, als parlementair verslaggever. Na lange tijd geen lid meer te zijn geweest van de Partij van de Arbeid, tijdens haar studie was Barth namelijk lid geworden maar had zich ook weer uitgeschreven, besloot Barth in 1997 weer lid te worden van de Partij van de Arbeid.

Door Barth’s werk als journalist werd haar actief lidmaatschap van een politieke partij ter discussie gesteld. De vraag was immers of journalisten zich wel kandidaat zouden mogen stellen voor een politieke partij? Was dit namelijk wel aanvaardbaar? In 1998 stelde Barth zich toch verkiesbaar en werd gekozen voor de Tweede Kamer, waar ze van 1998 tot en met 2002 lid van was. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2002 werd Barth echter niet herkozen, door tegenvallende resultaten van de PvdA.

Na de Tweede Kamer

Na haar lidmaatschap besloot Marleen Barth een tijd te werken als zelfstandig consulant. Dit deed ze van 2002 tot en met 2004. In 2003, echter, zat Barth tevens voor de Partij van de Arbeid, waar ze op dat moment nog steeds lid van is, in de Provinciale Staten van Noord-Holland. Ze werd meteen ook fractievoorzitter. Dit verandert echter in 2005 wanneer Barth voorzitter wordt van CNV. Dit is niet Barth’s enige voorzitterschap. Van mei 2008 tot en met september 2013 was Barth tevens voorzitter van GGZ Nederland.

De politiek roept Barth echter weer en in 2011 werd ze gekozen als fractievoorzitter van de Eerste Kamer voor de PvdA.

Nevenfuncties

Naast de politiek bekleedt Marleen Barth ook een aantal nevenfuncties. Zo is ze voorzitter van de Nationale Vereniging de Zonnebloem, is ze lid van de Raad van Toezicht van de Hogeschool van Amsterdam en is ze voorzitter van de banning Werkgemeenschap voor de Partij van de Arbeid.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *