Margot Scheltema

Margot Scheltema is in 2014 wederom uitgeroepen tot de meest invloedrijke vrouw in het Nederlandse bedrijfsleven. Scheltema, die in 2013 en in 2012 tevens tot machtigste corporate vrouw was uitgeroepen, bewijst hiermee op dit moment een van de beste zakenvrouwen van Nederland te zijn. Maar hoe ziet Scheltema’s loopbaan er eigenlijk uit? Waarmee is ze begonnen en waarmee is ze groot geworden? In dit artikel zal een kort overzicht gegeven worden van Margot Scheltema’s carrière.

Studie en opleidingen

Margot Scheltema begon in 1975 met haar studie Internationaal Recht aan de Universiteit van Amsterdam. Precies vier jaar later, in 1979, studeerde Scheltema af. Drie jaar later besloot ze een master te volgen aan de Ivy League universiteit Columbia in New York. De master die ze daar volgde is gericht op International Affairs. In 1983 was Scheltema klaar met studeren.

Loopbaan

Margot Scheltema

Tussen het behalen van haar bachelor in Internationaal Recht en haar master International Affairs aan Columbia University heeft Scheltema niet stilgezeten. Scheltema begon meteen na haar studie Internationaal recht als beleidsmedewerker bij het ministerie voor Buitenlandse Zaken. Tijdens haar verblijf in New York voor haar master in International Affairs werkte Scheltema tevens bij de Verenigde Naties en was ze een freelance correspondent voor GPD WM. Na terugkomst uit New York begon Scheltema wederom als beleidsmedewerker, ditmaal bij het ministerie van Financiën. Bij het Ministerie van Financiën werkte Scheltema tot 1985.

Shell

In 1985 nam Margot Scheltema het besluit om de overstap te maken naar Shell. Bij Shell bekleedde Scheltema meerdere financiële managersfuncties. De start van haar carrière bij Shell maakte Scheltema in Londen. Na Londen vertrok Scheltema voor Shell naar Zuid-Amerika. In Zuid-Amerika werkte ze als Vice President Financiën en IT voor de landen Venezuela, Mexico, Peru, Colombia en Ecuador. Tijdens haar carrière bij Shell richtte Scheltema zich vooral op corporate control, financieel- en risk management en op algemeen management.

In 2004 maakte Scheltema de overstap van Zuid-Amerika naar Nederland, waar ze voor Shell bleef werken. Van 2004 tot 2008 wasMargot Scheltema financieel directeur van Shell Nederland. Ook bekleedde zij tijdens deze periode de functie van commissaris van GasTerra en was ze voorzitter van het Audit Committee.

Loopbaan na Shell

In 2008 neam Margot Scheltema het besluit om te stoppen bij Shell. Scheltema was op dat moment 54 jaar. Dat Scheltema stopt bij Shell betekende echter niet dat ze niet meer actief zou zijn in het bedrijfsleven; het tegendeel zelfs. Ze was, en is op dit moment nog steeds, een druk bezette vrouw.

Margot Scheltema bekleedt al sinds 2006 de functie van Vice-voorzitter van de Raad van Commissarissen bij Triodos Bank. Tevens is Scheltema momenteel commissaris bij diverse vennootschappen. Zo is Scheltema commissaris bij ASR Nederland, Schiphol Group en TNT Express. Naast haar functie van commissaris bij verschillende vennootschappen bekleedt Scheltema ook diverse nevenfuncties. Zo is ze lid van het Raad van Toezicht bij World Press Photo, van het dagelijks bestuur Genootschap Onze Taal en is ze penningmeester bij de Stichting Vrienden van het Bachkoor Holland. Ook is Scheltema bestuurslid van de Stichting Van den Berch van Heemsteede.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *