Maarten van Rossum

Maarten van Rossum is in Nederland bekend geworden als de sarcastische en droge historicus die bij menig televisieprogramma te gast is. Maar hoe doorliep Maarten van Rossum echter zijn carrière? Waarom koos hij voor de studie geschiedenis? Kortom: hoe ziet het carrièrepad van Maarten van Rossum eruit?

Studie en wetenschappelijke carrière

Maarten van RossumMaarten van Rossum hield al van kinds af aan enorm van boeken en leren. Hij behaalde dan ook zonder veel moeite zijn gymnasium-B diploma begin jaren zestig. Na het behalen van zijn gymnasiumdiploma besloot Van Rossum geschiedenis te studeren aan de Universiteit Utrecht. Van Rossum had het op de Universiteit Utrecht zo naar zijn zin dat hij hier na zijn studie bleef werken als wetenschappelijk medewerker. Dit deed hij vanaf 1971. Vanaf 1971 was hij bezig met promoveren. In 1983 promoveerde hij op het proefschrift Het radicale temperament. De dubbele politieke bekering van een generatie Amerikaanse intellectuelen (1934-1953).

Nadat Maarten van Rossum promoveerde was hij tevens van 1997 tot en met 2008 bijzonder hoogleraar Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht.

Na Van Rossum’s pensionering in 2008 bleef hij werken voor de Universiteit Utrecht tot 2010. Hij was verantwoordelijk voor twee vakken, waaronder het vak “Geschiedenis van de actualiteit”.

Historicus Maarten van Rossum

Maarten van Rossum werd in 2003 uitgekozen tot historicus van het jaar door het Historisch nieuwsblad. Dit was omdat hij “Nederlanders met veel humor historisch verantwoord door dit nare oorlogsjaar heeft geloodst”. Met “het nare oorlogsjaar” werden de aanslagen op 9/11 bedoeld. Zijn nuchtere visie op de aanslagen en de aansluitende oorlog werden echter door iedereen op prijs geteld.

Televisie

Maarten van Rossum was door de jaren heen ook vaak te zien op de Nederlandse en Vlaamse televisie. Zo was en is hij nog steeds een frequente gast bij De Wereld Draait Door en Pauw en Witteman. Hiernaast presenteerde Van Rossum in 2006 de universiteitsquiz UQ2006 op de VPRO. Hiernaast presenteerde Van Rossum ook het programma Van Rossum in Amerika voor de E.O. Ook presenteerde hij de Vlaamse talkshow De laatste show op Eén.

Maarten van Rossum was in 2010 tevens de presentator van de tweedelige documentaire Maliebaan in Beweging. Dit was een documentaire dat geproduceerd werd door RTV Utrecht in samenwerking met het Utrechts Archief. Naast presentatiewerk was hij in 2011 ook te zien als het onderwerp van een programma, namelijk van het historisch programma Verborgen Verleden. In dit programma werd een overzicht gegeven van zijn familiegeschiedenis.

In 2012 presenteerde Van Rossum Van Rossum For President, een documentaire serie van de Evangelische Omroep dat in de aanloop van de Amerikaanse presidentsverkiezingen op de televisie verscheen.

Nederlandse gemeenteraadsverkiezingen 2010: Van Rossum als kandidaat

Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 was Maarten van Rossum in Utrecht lijstduwer voor de Partij van de Arbeid. Dit bleek succesvoller dan eerder gedacht: Van Rossum behaalde met 1176 voorkeursstemmen een zetel in de raad. Deze zetel weigerde hij echter te vullen.

Van Rossum stond tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2012 tevens op de lijst als lijstduwer, op plek 74. Hij behaalde het hoogste aantal voorkeurstemmen van alle lijstduwers.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *