Louise Fresco

Louise Fresco is een van de meest succesvolle zakenvrouwen van Nederland op dit moment. Ze staat namelijk op nummer 4 in de top 50 Corporate Vrouwen en op nummer 32 in de top 100 Commissarissen van Management Scope. Maar hoe heeft Fresco deze plek weten te bemachtigen? Met andere woorden, hoe ziet haar loopbaan eruit?

Studie en werk op de universiteit

In de jaren ’80 begon Louise Fresco met haar studie Landbouwwetenschappen aan de Universiteit van Wageningen. Hier blonk zij zo in uit dat ze na haar master en bachelor besloot te promoveren. Ze deed haar promotieonderzoek naar de cassave-productie en sluit dit Cum Laude af. Na haar promotieonderzoek werkte Fresco nog een aantal jaren als hoogleraar plantaardige productiesystemen WUR aan de universiteit, van 1990 tot 1997 om precies te zijn. In 2006 komt ze weer terug als hoogleraar aan de universiteit, maar ditmaal aan de Universiteit van Amsterdam. Dit heeft Fresco gedaan van 2006 tot 2014.

Loopbaan

Louise_FrescoIn 1997 besloot Louise Fresco dat het tijd werd om haar carrière een andere kant op te studeren en ze verliet de Universiteit van Wageningen. In 1997 gaat Fresco dan ook aan de slag als Directeur research Voedsel en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (VN). Deze functie bekleedt Fresco ruim twee jaar. In 1999 weet Fresco het namelijk nog verder te schoppen en wordt ze adjunct-directeur generaal Landbouw bij de Verenigde Naties. Deze functie bekleedt Fresco aanzienlijk langer: van 1999 tot 2007. In 2008 verwisselt Fresco de Verenigde Naties voor de Sociaal Economische Raad (SER). Hier is ze van 2008 tot 2014 lid van het dagelijks bestuur en kroonlid. Tegelijk met haar werk bij de SER werkte Fresco, zoals eerder gezegd, als hoogleraar bij de Universiteit van Amsterdam. Hiernaast was  ze van 2006 tot 2014 lid van de Raad van Commissarissen van de Rabobank.

Op dit moment is Louise Fresco non-executive director van Unilever en per 1 juli 2014 is Fresco toegetreden als voorzitter van de raad van bestuur van de Universiteit van Wageningen.

Nevenfuncties van Louise Fresco

Naast al het bovengenoemde heeft Louise Fresco zich ook met andere zaken beziggehouden. Zo was ze van 2008 tot 2011 lid van de Raad van Toezicht van Roosevelt Academy in Middelburg. Ook is ze op dit moment lid van het bestuur van de Erasmusprijs, lid van de Adviesraad World Food Prijs en lid van PEN Nederland. Ook is de vice-voorzitter van de Council United Nations University en is ze Lid van zowel de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen en Lid van de Koninklijke Academie der Wetenschappen (KNAW). Hiernaast is Fresco sinds 2011 voorzitter van de Erkenningscommissie Onderzoekscholen en een lid van de Advisory Council The Hague Institute for Global Justice.

Louise Fresco is ook een schrijver. Zo schrijft Louise Fresco als columnist bij NRC Handelsblad voor de opiniepagina en heeft ze meerdere wetenschappelijke en niet-wetenschappelijke artikelen, boeken en essays. In 2012 verscheen haar boek “Hamburgers in het Paradijs. Voedsel in tijden van schaarste en overvloed”.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *