Joris Luyendijk

Joris Luyendijk is een Nederlandse journalist en antropoloog. Hij is in Nederland met name bekend geworden als de vaste verslaggever in het Midden-Oosten van verschillende zenders. Maar is Luyendijk in het Midden-Oosten beland? In dit artikel zal een bondig overzicht gegeven worden van de carrière van Joris Luyendijk.

Studie van Joris Luyendijk

Joris Luyendijk bracht zijn middelbare schooltijd door op het Gemeentelijk Gymnasium in Hilversum. Na het behalen van zijn gymnasiumdiploma besloot Luyendijk politicologie te studeren aan de Universiteit van Amsterdam. Na het behalen van zijn bachelor was Luyendijk echter nog niet klaar met studeren en besloot hij geschiedenis te studeren in de stad Kansas, in de Verenigde Staten. Hierna, in 1995, studeerde hij ook nog eens een jaar Arabische en religieuze antropologie in Caïro, Egypte.

Een goede man slaat soms zijn vrouw

Joris Luyendijk

Tijdens zijn studiejaar in Caïro, Egypte, stuit Joris Luyendijk op verschillen tussen hem en zijn Egyptische leeftijdgenoten. In Luyendijk’s boek Een goede man slaat soms zijn vrouw doet hij verslag van de gesprekken die hij voerde met leeftijdsgenoten over liefde, seks en de algemene rolverdeling. In het boek speelt de invloed van de Islam logischerwijs een belangrijke rol. Dit boek leverde hem een doctoraal in de religieuze antropologie op (specialisatie Arabische wereld). Het boek opende verschillende deuren voor Luyendijk, door het succes van het boek werd hij namelijk verslaggever op verschillende locaties in het Midden-Oosten.

Verslaggever Midden-Oosten

Door het succes van zijn boek Een goede man slaat soms zijn vrouw werd Joris Luyendijk voor de Volkskrant en Radio 1 correspondent in, allereest, Caïro en later in Beiroet en Oost-Jeruzalem. Dit deed Luyendijk tussen 1998 en 2003. Later werd hij ook correspondent voor het NRC Handelsblad en voor de NOS.

Nog voordat er een directe link werd gelegd tussen islamisme en terrorisme, vóór de aanslagen van 11 september 2001, bracht Luyendijk zijn boek Een tipje van de sluier uit. Dit boek, dat als ondertitel “Islam voor beginners” heeft, is een boek over de Islam. Een tipje van de sluier leidt lezers langs het verleden en het heden van de een van de grootste godsdiensten ter wereld. Door de aanslagen van 11 september 2001 steeg de vraag naar (relatief objectieve) informatie over de Islam sterk, waardoor dit boek een bestseller werd.

Terug naar Nederland

In 2003 verhuisde Joris Luyendijk vanuit het Midden-Oosten terug naar Amsterdam. Hij was toen dus niet langer een correspondent in het Midden-Oosten. De ervaringen die Luyendijk had opgedaan in het Midden-Oosten nam hij echter wel mee naar Amsterdam. Hij schreef er zelfs een boek over getiteld: Het zijn net mensen. Het boek gaan over de onmogelijkheid van goede, objectieve journalistieke berichtgeving in het Midden-Oosten. Voor dit boek ontving Luyendijk verschillende prijzen.

Televisie carrière

Ook op televisie was Joris Luyendijk door de jaren heen te zien in verschillende programma’s. Zo presenteerde hij in 2006 en in 2007 het populaire interviewprogramma van de VPRO Zomergasten. Ook presenteerde Luyendijk in de winter van 2007/20089 en in de winter van 2008/2009 Wintergasten. Wintergasten is de winterse tegenhanger van Zomergasten. Hiernaast presenteerde Joris Luyendijk vanaf 2007 incidenteel Met het oog op morgen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *