Job Cohen

Marius Job Cohen, geboren op 18 oktober 1947 te Haarlem, is vooral bekend als de burgemeester van Amsterdam. Hij heeft echter ook een uitstapje gemaakt naar de Tweede Kamer en was actief binnen de PVDA. Maar hoe zag zijn carrièrepad er nou precies uit? Wat heeft hij vooraf gedaan om de burgemeester van Amsterdam te worden?

Opleiding

Job Cohen

Job Cohen bracht zijn middelbare schoolperiode door op het Stedelijk Gymnasium Haarlem.  Na deze periode vertrok hij naar Groningen om daar aan de Rijksuniversiteit Groningen van 1966 tot 1971 rechten te studeren. Cohen was gedurende zijn studie actief lid van het Groninger Studenten Corps “Vindicat atque Polit”. Ook leverde hij een actieve bijdrage aan het Groninger Studentenmuziekgezelschap “GSMG Bragi”. Na het behalen van zijn diploma ging hij naar Leiden. Hier was hij van 1971 tot 1981 wetenschappelijk medewerker bij het Bureau Onderzoek van Onderwijs aan de Rijksuniversiteit Leiden. In juni 1981 promoveerde hij aan deze universiteit in de rechtsgeleerdheid. Vervolgens ging Job Cohen naar Maastricht. Hij werkte als wetenschappelijk hoofdmedewerker aan de Universiteit van Maastricht. Tevens was hij voorzitter van de commissie die bezig was met de oprichting van een juridische faculteit. Toen de faculteit eenmaal was opgericht werd hij in 1983 hoogleraar methoden en technieken. In 1991 was hij Rector magnificus.

Vleugje politiek

Toen in 1993 Jacques Wallage, na de val van Elske ter Veld, doorschoof naar Sociale Zaken werd Job Cohen staatssecretaris van Onderwijs in het Kabinet-Lubbers lll. Echter, een jaar later liep zijn termijn van dit ministerie af. Hij keerde toen terug naar zijn post in Maastricht. Wel was hij als lid van de Eerste Kamer verbonden met het landsbestuur.

Cohen naar Amsterdam

Job Cohen trad op 31 december 2000 terug als staatssecretaris om vervolgens op 15 januari 2001 benoemd te worden als burgermeester. Hij volgde Schelto Patijn op. Een noemenswaardig punt was het sluiten van het eerste homohuwelijk. Cohen deed dit al vroeg in zijn burgermeesterschap. Ook sloot Job op 2 februari in 2002 het burgerlijk huwelijk van Kroonprins Willem-Alexander en prinses Maxima. Een dieptepunt tijdens zijn loopbaan als burgermeester was de moord op Theo van Gogh op 2 november 2004. Cohen sprak die avond tijdens een herdenkingsmanifestatie op de Dam.

 Politiek leider

Tijdens een persconferentie op vrijdag 12 maart 2010 stelde Job Cohen zich officieel kandidaat voor het lijsttrekkerschap van de PvdA. Wouter Bos had zich teruggetrokken en Cohen naar voren geschoven. Job kondigde aan per direct zijn functie als burgemeester van Amsterdam neer te leggen. Twee jaar na actief een bijdrage te hebben geleverd aan de politiek legde Cohen zijn functie als partijleider en fractievoorzitter neer. Hij verliet op 28 februari 2012 de Tweede Kamer. Er werd voor zijn opvolging een referendum uitgeschreven.

Leven na de Tweede Kamer

Na zijn bijdrage aan de Tweede Kamer, was Job Cohen voorzitter van een commissie die de rellen in Haren onderzocht. Die rellen ontstonden naar aanleiding van een oproep tot een Project X-feest. In 2013 werd Cohen voorzitter van de Raad van Toezicht van de OBA. Een jaar later werd Job benoemd tot bijzonder hoogleraar aan de Universiteit van Leiden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *