Inge de Bruijn

Inge de Bruijn, geboren in 1973 te Barendrecht, is in Nederland bekend geworden als één van de beste vrouwelijke zwemmers die Nederland ooit gekend heeft. Ze brak door tijdens de Olympische Spelen in Sydney van 2000. Inmiddels is De Bruijn gestopt als professioneel zwemmer en richt ze zich meer op andere zaken. Hoe haar zwemcarrière verliep en waarmee De Bruijn zich op dit moment mee bezig houdt zal aan bod komen in dit artikel.

Jeugd

Inge de BruijnAl tijdens haar jeugd was Inge de Bruijn een fanatiek zwemster. Ze was echter op jonge leeftijd niet zo’n wedstrijdzwemster. De Bruijn hield er vooral van om lekker te ‘dollen’ in het water. Een echte waterrat was ze dus zeker wel. De eerste officiële zwemwedstrijden waaraan De Bruijn meedeed waren de Europese jeugdkampioenschappen in 1987 te Rome. De Bruin was toen 14 jaar. Ze won toen zilver op de 4×100 meter wisselslag en brons op de 4×100 meter vrije slag. In 1988 deed De Bruijn wederom mee aan de Europese jeugdkampioenschappen, ditmaal te Amersfoort. Hier ontving De Bruijn brons op de 50 meter vrije slag en op de 100 meter vrije slag. Inge de Bruijn was dus als kind al vrij succesvol in het water.

Start van de zwemcarrière van Inge de Bruijn

In 1991 deed Inge de Bruijn voor het eerste mee aan belangrijke wedstrijden voor volwassen zwemmers. In dit jaar deed ze aan zowel de Europese- als de Wereldkampioenschappen mee. Ze viel bij zowel de Wereldkampioenschappen en bij de Europese kampioenschappen in de prijzen. Tijdens de Europese verkiezingen won ze zelfs goud op de 4×100 meter vrije slag. In 1992 deed De Bruijn voor het eerst mee aan de Olympische Spelen, die dat jaar plaats vonden in Barcelona. Ze viel echter niet in de prijzen dat jaar. Van 1993 tot en met 1997 gebeurde er weinig spannends op het gebied van zwemmen in het leven van De Bruijn. Door een gebrek aan motivatie was ze tijdens deze jaren niet zo goed in vorm als ze zelf zou willen. Hierdoor zei ze zelf de Olympische Spelen van 1996 af. In 1998 was De Bruijn meer op dreef en won ze drie gouden medailles.

Het jaar 2000 was hét jaar dat Inge de Bruijn echt doorbrak. Tijdens de Olympische Spelen in Sydney won ze drie keer goud en zette ze drie wereldrecords. Op de 50 meter vrije slag, de 100 meter vrije slag en op de 100 meter vlinderslag. Ook won ze zilver op de 4×100 meter vrije slag. Na de Olympische Spelen van 2000 regent het gouden medailles voor De Bruijn. Tijdens de Wereldkampioenschappen in 2001 te Fukuoka wint ze namelijk 3 gouden medailles, tijdens de Europese kampioenschappen in 2001 te Antwerpen en tijdens de Wereldkampioenschappen in 2003 wint ze er twee en tijdens de Olympische spelen in 2004 te Athene wint ze er één.

In maart 2007 kondigde Inge de Bruijn aan officieel haar carrière te beëindigen.

Sportprijzen

In 2001 werd Inge de Bruijn uitgeroepen tot Sportvrouw van het Jaar en in 2008 kreeg De Bruijn de Fanny Blankers-Koen Trofee. Ook kreeg ze op 5 februari 2010 de Oorkonde Nederland Positief uitgereikt.

Op dit moment

Op dit moment is Inge de Bruijn bezig een televisiecarrière op te zetten. Ze was al te zien in Dancing with the Stars (2005) en in Let’s Dance (2009).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *