Hanna Bervoets

Hanna Bervoets is een Nederlands schrijver en journalist. Ook is ze regelmatig te zien in verscheidende Nederlandse televisieprogramma’s zoals De Wereld Draait Door. Volgens haar website wilde ze vroeger detective, kindster, archeoloog, batgirl, kinderboekenschrijfster of filmregisseuse worden. Bervoets is echter uiteindelijk schrijver geworden. Maar hoe kwam Bervoets tot het beroep van schijfster? Om hier meer duidelijkheid over te geven zal in dit artikel een bondig overzicht gegeven worden van het carrièrepad van Hanna Bervoets.

Hanna BervoetsOpleidingen en studie

Hanna Bervoets werd geboren in Amsterdam in 1984 en woont hier nog steeds. In 2002 behaalde Bervoets haar gymnasium diploma aan het Barlaeus Gymnasium. Na het behalen van haar diploma besloot ze Media & Cultuur te studeren aan de Universiteit van Amsterdam. Ze koos binnen deze opleiding voor de richting Televisie en Populaire cultuur. Na het behalen van haar bachelor besloot Bervoets nog een master te volgen. Ze koos voor de duale master Journaliek, richting Research en Redactie. Deze master volgde Bervoets ook aan de Universiteit van Amsterdam.

Hanna Bervoets: al schrijver als student

Hanna Bervoets wachtte niet met schrijven totdat ze afgestudeerd was. Tijdens haar studie was Bervoets namelijk al actief als freelance journalist voor verschillende kranten en tijdschriften, zoals bijvoorbeeld Nrc.next, CJP Magazine, Volkskrant Magazine en Elsevier Thema. Ook schreef Hanna Bervoets filmrecensies en korte columns over het Amsterdamse uitgaansleven voor NL20, een stadsmagazine van Amsterdam.

Debuutroman: Of Hoe Waarom

Kort nadat Hanna Bervoets afstudeerde aan de Universiteit van Amsterdam, verscheen haar debuutroman. Haar debuutroman, getiteld Of Hoe Waarom, werd zeer goed ontvangen. Zo won Bervoets voor Of Hoe Waarom de ScriptPlus HvA Debutant van het Jaar-prijs won.

Overige publicaties

Sinds 2009 schrijft Hanna Bervoets een weekelijkse column in het Volkskrant Magazine. Deze columns werden gebundeld in twee boeken: Zeg Leuk Doei, dat verscheen in 2010 en Opstaan, Aankleden, Niet Doodgaan, dat verscheen in 2013. Hiernaast verscheen haar tweede roman Lieve Céline in 2011. Lieve Céline werd gepubliceerd bij uitgeverij L.J. Veen. Met Lieve Céline won Bervoets de Opzij Literatuurprijs 2012.

Hanna Bervoet’s derde roman, Alles Wat Er Was, verscheen in 2013. Dit boek werd wederom genomineerd voor de Opzij literatuurprijs. Bervoet’s derde roman Efter wordt verwacht in oktober 2014.

Theater en film

Hanna Bervoets schreef in 2010 haar eerste toneelstuk, genaamd Roes. Dit deed ze in opdracht van de Haagse Toneelgroep Firma MES. Hiernaast schreef Bervoets in 2012 het scenario voor de televisiefilm Bowy is Binnen.

Televisieverschijningen

In 2011 was Hanna Bervoets kandidaat bij het programma Wie is de Mol. In 2013 verscheen Bervoets wederom op de televisie als kandidaat van een show, ditmaal bij De Slimste Mens. Bervoets behaalde de derde plaats in de finale.

Hiernaast is Hanna Bervoets regelmatig te zien bij De Wereld Draait Door.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *