Gerrit Zalm

De meeste Nederlanders kennen Gerrit Zalm vooral als de ex-viceminister president en als de man die tweemaal minister van Financiën was. Zalm’s loopbaan was echter veelzijdiger dan enkel de politiek. In dit artikel zal een overzicht gegeven worden van de loopbaan van Gerrit Zalm.

Studie en opleidingen

Gerrit Zalm besloot na het behalen van zijn hbs-A diploma algemene economie te studeren aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Zalm haalde zijn doctoraalexamen van zijn studie algemene economie in 1975. Tijdens zijn studie zat Zalm niet stil; hij was gedurende zijn gehele studie actief lid van de Partij van de Arbeid. Zo was Zalm bijvoorbeeld afdelingsvoorzitter in Enkhuizen. Deze functie bekleedde hij van 1973 tot 1975.

Ambtenaar

Gerrit ZalmNa zijn studie algemene economie trad Gerrit Zalm in dienst van het ministerie van Financiën, waar hij begon als medewerker van de afdeling Begrotingsvoorbereiding bij het bureau Economische Aangelegenheden. Hier deed Zalm het zeer goed. Zalm werd immers in 1977 benoemd tot het hoofd van het bureau Economische Aangelegenheden en in 1978 tot hoofd van de gehele afdeling. In 1981 werd hij zelfs benoemd tot plaatsvervangend directeur Begrotingszaken. Verder werd Zalm in 1983 benoemd tot plaatsvervangend directeur Algemene Economische Politiek op het Ministerie van Economische zaken en in 1985 zelfs directeur. Ook van Zalm vanaf 1988 werkzaam bij het Centraal Planbureau. Hier was hij allereerst onderdirecteur, maar in 1989 klom hij op tot directeur.

Naast zijn werk bij verschillende ministeries, was Gerrit Zalm sinds 1990 tevens actief als bijzonder hoogleraar in de economische politiek aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.

De politiek in: van de PvdA tot de VVD

Zoals eerder gezegd was Gerrit Zalm al tijdens zijn studie actief in de politiek, namelijk bij de Partij van de Arbeid. In de jaren ’80 besluit Zalm echter dat de VVD toch meer bij hem past en maakt hij de overstap. Dit was een goede zet, want van 1994 tot juli 2002 was hij namens deze partij actief als minister van Financiën in de paarse coalities van het eerste en tweede kabinet-Kok.

In 2002 klom Gerrit Zalm nog hoger op de politieke ladder: hij werd fractievoorzitter in de Tweede Kamer en de politiek leider van de VVD. Hierbij volgde Zalm Hans Dijkstal op.  Overigens werd Zalm in 2003 wederom benoemd tot minister van Financiën en werd hij tevens de viceminister president van het kabinet Balkenende.

In 2006, na de Tweede Kamerverkiezingen, liet Gerrit Zalm weten te stoppen met als politicus. Zijn politieke loopbaan is zeer succesvol geweest en hiervoor werd hij dan ook beloond. In 2007 werd Gerrit Zalm benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Naussau wegens zijn verdiensten in de politiek.

Gerrit Zalm’s loopbaan na de politiek

Gerrit Zalm ging in 2006 werken voor de DSB bank als hoofdeconoom en financieel directeur. Tevens maakte hij deel uit van de Raad van Bestuur. Hiernaast trad Zalm in 2008 toe tot de Raad van Bestuur van ABN AMRO als vicevoorzitter.

Gerrit Zalm legde zijn politieke en ambtelijke loopbaan vast in een boek: De Romantische Boekhouder.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *