Femke Halsema

Menig Nederlander kent Femke Halsema als de voormalig politica van GroenLinks. Maar hoe is Halsema eigenlijk de politiek ingerold en waardoor kwam haar carrière van de grond? Om dit te verduidelijken zal in dit artikel een kort overzicht gemaakt worden van de loopbaan van ex-politica Femke Halsema.

School en opleiding

In 1984 slaagde Femke Halsema voor haar HAVO examen op het Kottenpark-College in Enschede. Na haar slagen besloot Halsema het rustig aan te doen en een Vrij Propedeutisch Jaar te volgen aan de Vrije Hogeschool te Driebergen. Na dit Vrij Propedeutisch jaar nam Halsema het besluit om de lerarenopleiding voor Nederlands en Geschiedenis te volgen in Utrecht. Deze opleiding verliet ze in 1988, zonder te slagen. Ze begon echter wel aan een andere studie: Algemene Wetenschappen aan de Universiteit van Utrecht. Halsema specialiseerde zich in criminalogie en behaalde na een aantal jaar haar diploma.

Start van de loopbaan van Femke Halsema: Universiteit van Utrecht en de PvdA

Femke HalsemaFemke Halsema was al tijdens haar studie bezig met de politiek. Zo was Halsema tussen 1991 en 1993 stagiaire bij de werkgroep Politiek en Allochtonen van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Ook werkte ze tijdens deze periode op de universiteit, eerst als student-assistent en later als “toegevoegd docent wetenschappelijke methoden en technieken” aan de Faculteit Sociale Wetenschappen.

Pas in 1993 kwam Halsema’s carrière echt van de grond. Bij de Partij van de Arbeid werd Halsema in 1993 een “opkomend talent” genoemd. Ook werkte ze veel bij de Wiardi Beckman Stichting. Dit is het wetenschappelijk bureau gelieerd aan de Partij van de Arbeid. Voor de WBS schreef Halsema onder andere “Ontspoord. Opstellen over criminaliteit & rechtshandhaving”.

GroenLinks

In 1996 maakte Femke Halsema de stap van de Partij voor de Arbeid naar Groenlinks. Halsema werd in 1996 immers redacteur van De Helling. De Helling is het blad van het wetenschappelijk bureau van GroenLinks. Maar pas in de herfst van 1997 verliet Halsema officieel de PvdA. Haar aanleiding hiervoor was de manier waarop de politie in Amsterdam omging met protesten tegen de Europese top in Amsterdam.

In 1998 stelde Femke Halsema zich voor het eerst kandidaat voor de Tweede Kamer verkiezingen. Ze stond tijdens deze verkiezingen derde op de lijst. Tijdens Halsema’s eerste periode in de  Tweede Kamer was ze woordvoerder op het gebied van justitie. Tijdens de verkiezen van 2002 werd Halsema herkozen. Kort hierna werd Halsema naar voren geschoven als fractievoorzitter bij het vertrek van Paul Rosenmöller.

Halsema zat tijdens haar tijd bij de Tweede Kamer in twee parlementaire commissies: de Commissie voor Inlichtingen en Veiligheidsdienst en voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Hiernaast was Halsema lid van de contactgroep met het Verenigd Koningrijk van de Tweede Kamer.

Op 11 januari 2011 verlaat Femke Halsema de Tweede Kamer, Jolande Sap volgt haar op. Halsema ontving in 2010 de Thorbeckeprijs voor politieke welsprekendheid.

Carrière na de politiek

Op dit moment is Femke Halsema voorzitter van de Stichting Vluchteling en van de Raad van Advies van de ASN Bank. Ook is Halsema actief als columnist voor De Correspondent.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *