Erica Terpstra

Erica Terpstra, geboren op 26 mei 1943 in Den Haag, is in Nederland bekend geworden als die goedlachse dame van de VVD. Haar carrière begon Terpstra echter niet in de politiek maar in de zwemsport. Maar hoe maakte Terpstra de overstap van professioneel zwemster naar de politiek? En waarmee hield Terpstra zich tijdens de rest van haar loopbaan mee bezig?

Studie en zwemcarrière

Erica Terpstra

Erica Terpstra behaalde in 1962 haar gymnasiumdiploma aan het Grotius Lyceum in Den Haag. Na het voltooien van haar middelbare school besloot Terpstra sinologie te studeren aan de Rijksuniversiteit Leiden. Terpstra koos voor deze studie vanwege haar belangstelling in Oosterse culture, en dan met name in Boeddhisme. Terpstra studeerde van 1962 tot 1966, maar rondde haar studie nooit af. Dit is ook niet zo opmerkelijk gezien Terpstra tijdens de periode 1959 – 1964 ook actief was als professioneel zwemster. Tijdens haar studententijd was Erica Terpstra dan ook vaak in het zwembad te vinden.

Tijdens haar zwemcarrière werd Erica Terpstra drie keer Nederlands kampioen op de 100 meter vrije slag, in 1960, 1963 en in 1964. Ook werd ze in 1962 Europees kampioen op de 4×100 meter vrije slag. Zowel in 1960 als in 1964 ging Terpstra naar de Olympische Spelen. In 1960 werd ze zesde op de 100 meter vrije slag en vierde op de 4×100 meter wisselslag-estafette. Na de Olympische Spelen in 1960 trainde Terpstra hard voor de volgende Olympische Spelen, wat ook zeer goed terug te zien is in haar resultaten. Tijdens de Spelen van 1964 won Terpstra zilver op de wisselslag-estafette en won ze brons op de 4×100 meter vrije slag-estafette.

Leraar en journaliste

Na haar zwemcarrière en studie sinologie besluit Erica Terpstra het roer om te gooien: ze wordt lerares. Ze doceerde een korte tijd Nederlands aan Chinezen. Na enige tijd had Terpstra genoeg van het docentschap en wordt ze journaliste. Als journalist richt Terpstra zich met name op sport, maar ook op algemeen nieuws.

VVD en de Tweede Kamer

Wanneer Erica Terpstra in 1977 gevraagd wordt of zij zich kandidaat wilde stellen voor de Tweede Kamer gaat ze akkoord. Terpstra gaf aan dat zij mee wil helpen om de samenleving te kleuren op de manier die ze graag voor zichzelf en voor haar kinderen wenst. Tot december 2003 zal Terpstra lid blijven van de Tweede Kamer, met een korte onderbreking van 1994-1998. Tijdens deze “onderbreking” was Terpstra staatssecretaris voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport van het Kabinet Kok-I. Op het moment van haar afscheid was Terpstra het langstzittende kamerlid ooit. Dat Terpstra succesvol was tijdens haar politieke carrière is wel te merken aan het grote aantal voorkeursstemmen sta zij elke verkiezing kreeg.

Nevenactiviteiten

Van november 2008 tot mei 2010 was Erica Terpstra voorzitter van het NOC*NSF. Ook publiceerde ze haar eigen boek over afvallen. Nadat Terpstra veel was aangekomen na haar zwemcarrière besloot ze in 2008 bezig te gaan met afvallen en over dit proces schreef Terpstra een boek. Momenteel houdt Terpstra zich bezig met het programma “Erika op Reis”, te zien bij Omroep Max.

Erica Terpstra was getrouwd en heeft twee zoons.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *