Edwin van der Sar

Edwin van der Sar, geboren in 1970 te Voorhout, is in Nederland bekend geworden als een van de beste doelmannen in de Nederlandse voetbalgeschiedenis. Zijn bijnaam “De Vliegende Hollander” slaat dan ook op zijn keepers prestaties. In 2011 stopte Van der Sar echter met profvoetbal. Hoe zag zijn carrière er echter uit en wat doet Van der Sar nu? Dit artikel zal op deze vragen, en andere, antwoord geven door een bondig overzicht te geven van het carrièrepad van Edwin van der Sar.

Jeugd en Ajax

Edwin van der SarAl als kind was Edwin van der Sar flink bezig met voetbal. Hij startte immers al op jonge leeftijd bij de Voorhoutse voetbalclub vv Foreholte. Hij speelde hier een aantal jaar, maar nam in 1985 toch het besluit over te stappen naar vv Noordwijk. Dit was een van de beste beslissingen die Van der Sar ooit heeft genomen. Bij vv Noordwijk werd hij namelijk ontdekt door Louis van Gaal. In 1990 debuteert Van der Sar in het tweede van Ajax. In 1992, echter, maakt hij al de stap naar het eerste. Dit kwam doordat Stanley Menzo een fout maakte tegen AJ Auxerre. Na een onzekere start bij het eerste team van Ajax, het was voor Van der Sar lastig om het publiek voor zich te winnen, ontwikkelt hij zich tot een sleutelfiguur in het Ajax van Louis van Gaal. Met Ajax wint Van der Sar in 1995 dan ook het Nederlands kampioenschap, de Champions League en de wereldbeker.

Juventus en Fulham

Na het WK van 1998, het tweede WK waarbij Edwin van der Sar voor het Nederlands elftal speelde, speelde Van der Sar nog één seizoen voor Ajax. In 1998 sluit hij ook zijn Ajax-periode af om verder te gaan bij het Italiaans Juventus. Na twee teleurstellende seizoenen bij Juventus werd Van der Sar verkocht aan het Engelse Fulham. Bij Fulham speelde Van der Sar vier jaar.

Manchester United

Voor het seizoen 2005/2006 werd Edwin van der Sar door Alex Ferguson naar Manchester United gehaald. Aangezien Manchester United op zoek is naar een topkeeper, werd Van der Sar al snel onmisbaar in de basis. Met Manchester United won Van der Sar in 2008 voor de tweede maal de UEFA Champions Leque.

Tijdens zijn tijd bij Manchester United had Edwin van der Sar ook zijn eerste langdurige blessure. Van der Sar, die bekend stond om het feit dat hij zelden ernstige blessures opliep, brak eind juli 2009 zijn duim tijdens een vriendschappelijke wedstrijd. Door deze blessure kon Van der Sar acht weken niet meedoen.

Bij Manchester United hield voor Van der Sar het profvoetballersbestaan in 2011 op. In januari van 2011 kwam Van der Sar namelijk met het nieuws dat hij na het seizoen van dat jaar op zou houden met het profvoetbal. Van der Sar speelde zijn laatste officiële wedstrijd op 28 mei 2011 in Londen.

Op 3 augustus 2011 kreeg Edwin van der Sar een afscheidswedstrijd in de Amsterdam ArenA.

Van der Sar: Leven ná voetbal

Edwin van der Sar is op dit moment directeur marketing van AFC Ajax NV. Hiernaast is hij lid van het Raad van Bestuur van Ajax. Ook is hij zo nu en dan te gast als analist bij het televisieprogramma Studio Voetbal.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *