Eberhard van der Laan

Menigeen kent Eberhard van der Laan enkel als de huidige burgemeester van Amsterdam. Maar hoe is Van der Laan aan deze positie gekomen? En hoe kwam zijn carrière van start? In dit artikel zal een bondig overzicht gegeven worden van de carrière van Eberhard van der Laan.

Studie en opleidingen

Eberhart van der Laan slaagde in 1974 voor zijn gymnasium B aan het Visser ’t Hooftlyceum in Leiden. Na het behalen van zijn gymnasiumdiploma besloot Van der Laan Nederlands Recht te studeren aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, waar hij in 1983 cum laude zijn diploma behaalde.

Loopbaan

Eberhard van der Laan

Nog voordat Eberhard van der Laan afgestudeerd was aan de universiteit, hield hij zich al bezig met de politiek. Zo was Van der Laan aan het begin van de jaren ’80 politiek assistent van wethouder Jan Schaefer Ook is Van der Laan al sinds 1976 lid van de Partij van de Arbeid. Zijn politieke carrière werd echter op een laag pitje gezet na Van der Laan’s afstuderen. Met zijn diploma Nederlands recht op zak begint Van der Laan immers bij “Van Doorde, Sjollema Advocaten/ Trenité Van Doorne Advocaten” als advocaat. Hier werkte hij tot 1992. In 1992 besloot Van der Laan samen met een partner het advocatenkantoor “Kennedy Van der Laan” op te richten. Bij dit advocatenkantoor was  Van der Laan tot 2008 actief. Gelijktijdig met de oprichting van zijn advocatenkantoor besluit Gerard weer actief te worden in de politiek. In 1990 wordt hij namens de Partij van de Arbeid lid van de gemeenteraad. Van der Laan is vanaf 1993 zelfs fractie voorzitter. Zijn politieke carrière groeit verder wanneer hij in 2008 tussentijds aantrad als minister van Wonen, Wijken en Integratie. Als minister van Wonen, Wijken en Integratie richt Van der Laan zich met name op de aanpak van achterstandswijken in de grote Nederlandse steden. Met zijn aanstelling als minister stopt tevens Van der Laan’s werk als advocaat bij Kennedy Van der Laan.

Burgemeester Eberhard van der Laan

Op 7 juli 2010 werd Eberhard van der Laan geïnstalleerd als burgemeester van Amsterdam. Hij volgde hiermee Job Cohen op. Van der Laan’s eerste grote optreden als burgemeester was tijdens de huldiging van het Nederlands elftal in juli van 2010. Deze huldiging verliep vlekkeloos waardoor vertrouwen in Van der Laan als burgemeester was gewonnen. Vanuit zijn functie houdt Van der Laan zich ook met andere zaken bezig. Zo is Van der Laan tevens voorzitter Dagelijks en Algemeen Regionale Brandweer, voorzitter van de Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen en Korpsbeheerder Politie Regio Amsterdam/ Amstelland.

Machiavelliprijs

In 2013 kreeg Eberhard van der Laan de Machiavelliprijs uitgerijkt. De Machiavelliprijs is een prijs dat wordt uitgereikt aan mensen die uitblinken in communicatie tussen politiek, overheid en burgers. Communicatie tussen overheid, burgers en politiek is dus iets waar Van der Laan tijdens zijn burgemeesterschap in uitblinkt.

Nevenactiviteiten

Naast zijn werk in de politiek en als advocaat heeft Eberhard van der Laan zich ook met ander zaken beziggehouden. Zo was Van der Laan lid van het bestuur van het weekblad “De Groene Amsterdammer”, lid bestuur van de kunststichting “De Appel”, lid bestuur van Kindercircus “Elleboog”, lid bestuur van “Het Nieuwe Parool”. Tevens was hij voorzitter van zowel het Verzetsmuseum te Amsterdam en het W.E. Jansenfonds.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *