Dick Swaab

Dick Swaab, geboren op 17 december 1944 te Amsterdam, is een Nederlandse Neurobioloog en arts. Swaab is bekend geworden in Nederland als hersenonderzoeker. Hij heeft tijdens zijn loopbaan verschillende belangrijke onderzoeken gepubliceerd en heeft een populair boek, Wij zijn ons brein, uitgebracht. Maar hoe zag het carrièrepad van Swaab er echter uit? In dit artikel zal een kort overzicht gegeven worden van de loopbaan van Dick Swaab.

Studie en opleidingen

Dick SwaabIn 1963 behaalt Dick Swaab zijn diploma aan het Amsterdams lyceum. Na de middelbare school besloot Swaab geneeskunde te gaan studeren aan de Universiteit van Amsterdam. Dit deed hij met succes. In 1968 behaalde Swaab immers zijn doctoraal examen, dat staat gelijk aan de hedendaagse master. Na het behalen van zijn doctoraal was Swaab echter nog niet uitgestudeerd. Hij besloot door te gaan als promovendus. Ook dit rondde Swaab met veel succes af, en in 1970 promoveerde hij bij professor Ariëns Kappers op neuro-endocrien. Hierna behaalde Swaab in 1972 zijn artsexamen.

Dick Swaab en onderzoek

Na het behalen van zijn artsexamen gaat Dick Swaab niet aan de slag als praktiserend arts, maar blijft hij werkzaam in de onderzoekswereld. Vanaf 1975 was hij waarnemend directeur van het Nederlands Instituut voor Hersenonderzoek en in 1978 wordt hij ook daadwerkelijk directeur. Het Instituut Hersenonderzoek is een onderdeel van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Hiernaast wordt hij in 1979 benoemd tot hoogleraar neurobiologie aan de Universiteit van Amsterdam. Dit is een functie die Swaab nog steeds uitoefent. Hiernaast richtte Swaab in 1985 de Nederlandse Hersenbank op. Hij richtte dit onderzoekcentrum op om het onderzoek naar hersenziekten mogelijk te maken. Swaab was directeur van dit onderzoekscentrum tot 2005. In 1978 werd Swaab ook de leider van een onderzoeksteam naar neuropychiatrische stoornissen aan het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen. Ook deze functie oefent Swaab nog steeds uit.

Prijzen

Dick Swaab heeft voor zijn werk in de Neuro(biologische) wetenschappen in de loop der jaren meerdere prijzen toegekend gekregen. Zo kreeg hij in 1990 de Hugo van Poelgeest prijst door zijn alternatief van de Nederlandse Hersenbank als alternatief voor dierproeven. Hiernaast kreeg Swaab in 2000 de Federa Prijs van de Federation of Medical Scientific Societies voor zijn wetenschappelijk werk op het gebied van biomedische factoren van de ziekte van Alzheimer. Ook kreeg Swaab in 2008 een “Academy medal” voor zijn rol in de nationale en internationale neurowetenschappen, voor zijn idee om de Nederlandse Hersenbank op te richten en voor zijn onderzoek naar de ziekte van Alzheimer.

Ook werd Dick Swaab in 1998 onderscheiden met de Koninklijke Onderscheiding van de Ridder in de Order van de Nederlandse Leeuw.

Overige prestaties en belangrijke publicaties

Dick Swaab heeft hiernaast ook een grote rol gespeeld als hoogleraar. Zo heeft hij 84 promovendi begeleid waarvan er 16 hoogleraar zijn geworden. Ook is hij een redactielid van verschillende belangrijke wetenschappelijke tijdschriften op het gebied van hersenonderzoek en deed hij de eindredactie van een groot aantal wetenschappelijke boeken. Hiernaast is Dick Swaab een gasthoogleraar aan een aantal belangrijke universiteiten, waaronder die van München.

Dick Swaab is in Nederland met name bekend geworden door zijn boek Wij zijn ons brein. Dit boek is in Nederland gewaardeerd door zowel wetenschappers als niet-wetenschappers.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *