Camiel de Clercq

Camiel de ClercqCamiel de Clercq is de oprichter en eigenaar van het bedrijf CEA Systems B.V. Camiel heeft bedrijfseconomie gestudeerd aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en heeft deze in 1988 afgerond. In augustus 1987, nog voordat hij zijn studie had afgerond, is hij begonnen met de oprichting van CEA Systems B.V.

Het softwareprogramma Scades, is een product dat drukvaten, warmtewisselaars en verticale kolommen doorrekent op inwendige en uitwendige druk volgens de “Regels voor toestellen onder  druk” van het Stoomwezen. Dit product werd uitgevonden door Ir. W.J.C de Clercq, welke veel  ervaring had mat apparatenbouw bij de Schelde in Vlissingen, en drie programmeurs. Het eerste product van CEA Systems B.V. werd verkocht aan Backer en Rueb in Breda. Daarna zijn er ook producten verkocht aan Solvay en de Nederlandse Gasunie, hetgeen een doorbraak was op de Nederlandse markt.

Ondertussen verhuisde CEA in mei 1988 naar het Ocean Business Center aan de Westzeedijk te Rotterdam. Hier had het bedrijf in eerste instantie 1 kamer, met een gezamenlijke receptie . Dit groeide in 3 jaar tijd naar 3 grote kamers. Het bedrijf is toen begonnen om zich bezig te houden met de verkoop van Pro*series,  een Amerikaans plant design product gebaseerd op AutoCAD, samen met Maurice de Clercq, Erik van der Laan en Robert Lems. Met dit programma werd het mogelijk om P&ID’s  te tekenen , 2,5 D Piping lay-outs te maken en daaruit Iso’s genereren.

De eerste echte klant van het bedrijf was Hydro Agri te Sluiskil. Dit was in 1992 en het bedrijf bestond toen uit 8 man; W.J.C. de Clercq, Camiel de Clercq, Maurice de Clercq, 3 programmeurs, Erik van der Laan en Robert Lems. De verdeling binnen het bedrijf was toen als volgt geregeld: Camiel de Clercq was de commercieel en financieel directeur. Maurice de Clercq werkte ook op de commerciële afdeling aan onder andere Pro*series. WJC de Clercq en 3 programmeurs werkten samen aan de ontwikkeling van Scades. Erik van der Laan en Robert Lems werkte toen als ondersteuning van Pro*series.

In 1992 kon het bedrijf in het oude directie kantoor van de UTO aan het Raam 3 te Schiedam een ruimte huren. Dit was een zelfstandig pand van 250 m². Vervolgens is het bedrijf begonnen om in 1994 een vestiging te stichten aan de Rue de l’Université te Noisy-le-Grand in Parijs. Ondertussen ontwikkelde het bedrijf in Nederland een Franse versie van Codap Software. Hier is het bedrijf met twee man sterk begonnen. Een van hen was een ervaren verkoper en de ander was een Nederlandse engineer welke vloeiend frans sprak. In 1995 is het bedrijf in zee gegaan met een Nederlandse en een Duitse verkoper in Düsseldorf. Dit werd zowel commercieel als technisch ondersteund door het kantoor in Nederland. Dit was het moment dat de software en manuals in het Duits zijn vertaald. 1995 was ook het jaar waarin het bedrijf is begonnen met het ontwikkelen van Plant-4D. Het idee was een data georiënteerd plant-design systeem te ontwikkelen. De modules waren Intelligente P&ID’s , 3D ontwerp, waaruit gegevens van een centrale SQL databank de basis vormde van deze tekensystemen op AutoCAD en Microstation.  Dit product kwam eind 1997 op de markt. Toen was het bedrijf in staat uit het 3D model ook Iso’s en 2D aanzichten te genereren.

Het bedrijf bleef groeien en groeien. In 1996 bestond het bedrijf al uit 14 werknemers. In dit jaar waren ze ook in staat om het bedrijf 4 Front uit een faillissement te kopen. Het gefailleerde bedrijf werd geleid door Steve Roslyck.  Het bedrijf is toen doorgestart in Manchester met 2 man.  Hier hebben ze het onderhoud overgenomen van bestaande gebruikers van 4 Front en hadden meteen veel kennis van de UK markt in huis.

Alsof de uitbreiding nog niet groot genoeg was is er in 1999 voor gekozen om de stap te maken naar Amerika: Houston. Er veel potentiële klanten op de Amerikaanse markt waren die beter lokaal commercieel konden worden benaderd. Ook de technische ondersteuning voor klanten op het Amerikaanse continent werd daar georganiseerd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *