Bauke Mollema

Bauke Mollema, geboren op 26 november 1986, is een Nederlands wielrenner die al sinds 2006 actief is als professioneel atleet. Hij staat bekend als een klimmer en een klassementsrenner. Verder is hij lid van de Belkin Pro Cycling ploeg. Maar hoe is Mollema echter met zijn carrière begonnen? Kortom, wat is het carrièrepad van Bauke Mollema?

Studie en opleidingen

Bauke Mollema besloot om na zijn middelbare school te studeren in Groningen, dichtbij zijn oude woonplaats Zuidhoorn. Hij koos voor de studie Economie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hier behaalde hij zijn propedeuse. Zijn studie heeft hij echter nooit afgemaakt. Na het behalen van zijn propedeuse besloot Mollema namelijk zich volledig te richten op zijn carrière als wielrenner.

Begin van Mollema’s wielrencarrière

Bauke MollemaOp 1 augustus 2006 ging Bauke Mollema aan de stag als stagiair bij het wielrenteam Team Löwik Meubelen. Deze stage kenmerkte ook meteen het begin van de wielrencarrière van Bauke Mollema. Hij bleef echter niet lang bij Team Löwik Meubelen. Al na minder dan een jaar verhuisde Mollema naar het Continental Team van Rabobank. Hier won hij in zijn eerste jaar al een etappe. Hiernaast was Mollema de sterkste in De Ronde van de Toekomst. In 2008 maakte Mollema de overstap van het Continental team van Rabobank naar het ProTeam van Rabobank. In hetzelfde jaar maakte Mollema zijn debuut in dit team bij de Ronde van Romandië. Tijdens deze ronde kwam Mollema echter ten val en liep een botbreuk op. Een groot deel van de zomer van 2008 kon Mollema dus niet actief meedoen, tot de Ronde van Burgos. Ook deed Mollema in 2008 mee aan de Ronde van Duitsland, waar hij het zeer goed deed voor een 21-jarige.

2009 bracht voor Mollema wat problemen met zich mee. In april 2009 wordt Mollema namelijk gediagnostiseerd met de ziekte van Pfeiffer, waardoor hij tot september geen wedstrijden meer kon rijden. Vóór de diagnotisering reed Mollema echter nog wel de Ronde van Californië, die plaatsvond in februari van 2009, waar hij een mooie 16e plek behaald.

De eerste échte grote rondes voor Mollema

2010 was hét jaar voor Bauke Mollema. In 2010 nam hij namelijk voor het eerst deel aan een grote ronde, namelijk aan de Ronde van Italië. Hij was hier zelfs kopman. Hij behaalde een mooie 12e plek in het eindklassement van de Ronde van Italië 2010. Bij de Ronde van Polen in 2010 won Mollema de Koninginnerit en behaalde hierdoor een derde plek in het eindklassement.

In 2011 deed Bauke Mollema mee aan de Tour de France. Jammer genoeg lukte het Mollema niet om een goed klassement te rijden in de Tour de France, dit komt mede doordat hij ziek was tijdens de Tour de France van 2010. Hij wint echter wel bijna de 17e etappe, maar werd uiteindelijk tweede achter Edvald Boason Hagen. De Ronde van Spanje, de Ronde van Emilia en tijdens het wereldkampioenschap deed Mollema het echter een stuk beter. Hierdoor werd hij in 2011, ondanks zijn matige prestatie tijdens de Tour de France, toch uitgeroepen tot “Nederlands wielrenner van het jaar 2011”. Hiervoor ontving Mollema de Gerrit Schulte Trofee.

2012  tot heden

Samen met Robert Gesink was Bauke Mollema in 2012 kopman van de Raboploeg tijdens de Tour de France en tijdens de Ronde van Spanje wist Mollema echter geen mooie plek in het eindklassement voor zichzelf te behalen. 2013 was een beter jaar voor Mollema, hij won namelijk de tweede etappe van de Ronde van Zwitserland. Tijdens de Tour de France eindigde hij als zesde. In 2014 deed Mollema wederom mee aan de Tour de France en eindigde als 10e.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *